torstai 31. lokakuuta 2019

#92 Kanit esteillä? Oikein? Väärin?

Haluan osallistua ja kantaa oman korteni kekoon tässä #kanionkaveri kamppanijassa. Jasmine Dietz kirjoitti vuosi sitten omalle ig tililleen hyvän tekstin ja aloitti myös tämän kyseisen hästägin ja sanoman levittämisen. Jos lähdetään pohtimaan kania eläimenä, sille on luonnollista juosta saalistajaa pakoon, tämä herättääkin kysymyksen onko ihminen sen saalistaja vai ystävä? Itse olen todella aloitteleva harrastaja, mutta haluan kuitenkin sanoa sanasen. Olen kisannut SKY.n kisoissa kahdenkäden sormin laskettavan määrän, mutta mitä olen huomannut ja jutellut, sen yhdistyksen toiminta ja perjaatteet ovat todella hyvät. Kaneja ei pakoteta ja suoritus keskeytetään jos kani on haluton hyppäämään. Itse en myöskään sanoisi omaa ohjaustani hyväksi, mutta aina voi parantua. Meillä Nasu ei juurikaan ole "estekani" mutta se tykkää siitä hommasta. Ei se ehkä koskaan mihinkään eliittiin pääse, mutta ei se ole tärkeintä vaan se että Nasu tykkää. Kotona sekä kisoissa se liikkuu ja yrittää 110%, eikä sitä tarvitse pakottaa tai auttaa etenemisessä. Kotona se hyppää myös ilman valjaita vapaana esteet, vaikka sillä olisi mahdollisuus poistua tai olla hyppäämättä. Se onko ihminen kanille ystävä vai saalistaja eroaakin siinä, että jahtaako omistaja kania esteeltä toiselle vai on mukana ja lukee kanin kehonkieltä. Oma mielipiteeni on se, että kaikista kaneista ei vaan ole esteille ja se on hyvä tajuta ajoissa, eikä pakottamalla kania johonkin mitä se ei halua. Se pitääkö kani hyppimisestä on ehkä hieman hankalampi kysymys, sitä ei pysty kukaan sanomaan. Mutta se onkin meidän ohjaajien tehtävä, eli tuntea kanin elekieli. Lukea sen ilmeitä eleitä ja halukkuutta. Cama heittää todella useasti esteitten välissä iloloikkia, joka on minulle merkki iloisuudesta.



Jos lähdetään siihen kannalle että onko tämä eettisesti oikein, onko mikään eläin kilpailu ´´ns´´ oikein. Se että koira juoksee omistajansa kanssa egility esteitä tai ravihevonen juoksee rataa ympäri rahasta? Eläimet ovat silti kaikille niille/meille arvokkaita ja tärkeitä. Siksi eläinten kanssa harrastetaan ja kisataan. Se virikkeellistää eläintä ja uuden oppiminen on aina hyvästä oli kyse ihmisestä tai eläimestä. Osalle kisaaminen on maineen ja menestyksen hakua, mutta jos se tapahtuu eläimen ehdoilla, sekä rakkaudesta lajiin on se ihan okei. Kukapa ei mainettaja ja kunniaa haluasi?

Kuitenkin tätä lajia harrastetaan rakkaudesta lajiin. Siksi itse olen tähän hurahtanut ja tulen jatkamaan. Toivotaan että harrastajat lajista riippumatta tulevat jatkamaan omaa juttuaan. Eläinten ehdoilla tietenkin. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti